Młodzi bierni na start

Tytuł projektu: „Młodzi bierni na start”

Oś priorytetowa: I. Osoby młode na rynku pracy

Działanie: 1.2 Wsparcie osób młodych na regionalnym rynku pracy – projekty konkursowe

Poddziałanie: 1.2.1 Wsparcie udzielane z Europejskiego Funduszu Społecznego

Okres realizacji projektu: 01.09.2019 rok – 31.12.2020 rok

Realizator: Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty

Uczestnicy projektu: Projekt skierowany jest do osób w wieku 18-29 lat biernych zawodowo, które nie uczestniczą w kształceniu i szkoleniu (osób z kategorii NEET), zamieszkujących
w rozumieniu Kodeksu Cywilnego w Grudziądzu lub powiecie grudziądzkim, z wyłączeniem osób należących do grupy docelowej określonej dla trybu konkursowego w Poddziałaniu 1.3.1 tzn.
z wyłączeniem:

- osób, które opuściły pieczę zastępczą (do 2 lat po opuszczeniu instytucji pieczy);

- osób, które opuściły młodzieżowe ośrodki wychowawcze i młodzieżowe ośrodki socjoterapii (do 2 lat po opuszczeniu);

- osób, które opuściły specjalne ośrodki szkolno wychowawcze i specjalne ośrodki wychowawcze (do 2 lat po opuszczeniu);

- osób, które zakończyły naukę w szkole specjalnej (do 2 lat po zakończeniu nauki w szkole specjalnej);

- matek przebywających w domach samotnej matki;

- osób, które opuściły zakład karny lub areszt śledczy (do 2 lat po opuszczeniu);

- osób, które opuściły zakład poprawczy lub schronisko dla nieletnich (do 2 lat po opuszczeniu);

- osób, które opuściły zakład pracy chronionej (do 2 lat po zakończeniu zatrudnienia w zakładzie).

Ze wsparcia w ramach projektu mogą skorzystać również byli uczestnicy projektów z zakresu włączenia społecznego realizowanych w ramach celu tematycznego 9 w RPO.

Osoba bierna zawodowo – to osoba, która w danej chwili nie tworzy zasobów siły roboczej, tzn. nie pracuje i nie jest osobą bezrobotną.

Osoby z kategorii NEET muszą spełniać łącznie trzy następujące warunki:

- nie pracują (tj. są osobami biernymi zawodowo),

- nie kształcą się (tj. nie uczestniczą w kształceniu formalnym w trybie stacjonarnym albo zaniedbują obowiązek szkolny lub naukę),

- nie szkolą się (tj. nie uczestniczą w pozaszkolnych zajęciach mających na celu uzyskanie, uzupełnienie lub doskonalenie umiejętności i kwalifikacji zawodowych lub ogólnych, potrzebnych do wykonywania pracy, nie szkoliły się w okresie ostatnich 4 tygodni finansowanych ze środków publicznych).

Cel projektu: Podniesienie aktywności zawodowej i zdolności do zatrudnienia 35 osób w wieku 18-29 lat z grupy NEET, nie uczestniczących w kształceniu i szkoleniu, biernych zawodowo, poprzez pomoc w zakresie określenia ścieżki zawodowej, usługi i instrumenty rynku pracy służące zdobyciu kwalifikacji / kompetencji lub doświadczenia zawodowego do 31.12.2020 roku.

Projekt zakłada osiągnięcie wskaźnika efektywności zatrudnieniowej:

- dla osób w najtrudniejszej sytuacji (osób z niepełnosprawnościami, osób długotrwale bezrobotnych, osób z niskimi kwalifikacjami, imigrantów, reemigrantów) na poziomie co najmniej 42%,

- dla osób nienależących do osób w najtrudniejszej sytuacji (dla pozostałych osób nienależących do w/wym. grup) na poziomie co najmniej 57%.

Zadania w projekcie:

- identyfikacja potrzeb, indywidualna analiza każdego Uczestnika projektu oraz diagnozowanie możliwości w zakresie doskonalenia zawodowego oraz stopnia oddalenia od rynku pracy,

-  opracowanie Indywidualnego Planu Działania przygotowanego przez doradcę zawodowego obejmującego podstawowe usługi rynku pracy wspierane instrumentami rynku pracy w celu zatrudnienia danej osoby na rynku pracy,

- kompleksowe i indywidualne poradnictwo zawodowe,

- zatrudnienie w ramach doposażenia lub wyposażenia stanowiska pracy,

- szkolenia zawodowe (indywidualne),

- staże zawodowe,

- kompleksowe i indywidualne pośrednictwo pracy,

- zwrot kosztów dojazdu na spotkania z doradcą zawodowym, szkolenia zawodowe, staże, doposażone lub wyposażone stanowiska pracy,

- zwrot kosztów opieki nad dzieckiem.

Informacje o projekcie:

BIURO PROJEKTU:

ul. Klasztorna 6

86-300 Grudziądz

pokój nr 16

e-mail: grudziadz@caritas.pl

Wartość projektu: 647.148,72 zł, w tym dofinansowanie z UE 545.416,94 zł

DOKUMENTY DO POBRANIA:

Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie pn. Młodzi bierni na start

Formularz zgłoszeniowy do projektu pn. Młodzi bierni na start

Data aktualizacji danych: 26.09.2019 roku

lis 4, 2019

W dniu 06.11.2019 roku o godz. 13:00 w pokoju nr 17 w siedzibie Grudziądzkiego Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty w Grudziądzu, ul. Klasztorna 6, 86-300 Grudziądz, odbędzie się spotkanie informacyjne dla osób zainteresowanych uczestnictwem w projekcie pn. „Młodzi bierni na start” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.

wrz 25, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Jutyogłasza od dnia 25.09.2019 roku nabór do projektu pn. „Młodzi bierni na start” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.

mar 27, 2020

W związku z zaistniałą sytuacją kryzysową, związaną z pandemią koronawirusa SARS-Cov-2 oraz szeregiem podejmowanych działań prewencyjnych, pragniemy zwrócić uwagę na rosnące potrzeby w obszarze zdrowia psychicznego, wsparcia i zapewnienia kontynuacji oddziaływań pomocowych w zakresie ochrony zdrowia psychicznego (psychologicznego).

mar 23, 2020
W ramach projektu "Od Aktywizacji do Zatrudnienia " od dnia 23.03.2020 roku została wprowadzona możliwość skorzystania z usług świadczonych przez doradcę zawodowego i pośrednika w postaci pracy zdalnej.